Regijsko študijsko središče

Fotografska razstava Na robu nevihte

3. 6. 2019

V prostorih Regijskega študijskega središča gostimo fotografsko razstavo Na robu nevihte avtorjev Klemen Bandelj, Aleš Rozman in Domen Svetlin, ki se združujejo v skupini Neurje.Si. 

Večino najbolj privlačijo nevihte, ki jih zasledujejo, opazujejo, fotografirajo in snemajo. Pravimo jim lovci na nevihte ali storm chaserji. Lovljenje neviht je zelo popularno v Ameriki, kjer nevihte ustvarjajo močne tornade. Za naše lovce so najbolj zanimiva območja Prekmurje, Podravje, Mengeško polje, slovenska obala, hrvaška Istra, Kvarner in Furlanija, kjer so večinoma nastale tudi fotografije razstave.
Obstaja več vrst nevihtnih celic (enocelične, multicelične, supercelične), vsak tip nevihte ima posebne značilnosti: smer pomikanja, vetrove, rotacijo, višino, določene strukture oblakov… Uspešen lov na nevihte zahteva veliko znanja, priprav in dobre organizacije. Spremljanje satelitskih slik oblačnosti, radarskih slik padavin in natančni pregledi numeričnih meteoroloških modelov so del tega. Misliti je treba na varnost, hkrati pa zagotoviti dobre pogoje za fotografiranje.

Razstava bo na ogled do konca meseca septembra!