Regijsko študijsko središče

Dan raziskovalcev ponovno navdušil

9. 10. 2019

Zadnji petek v septembru smo v javnem zavodu Regijsko študijsko središče na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje že tradicionalno pripravili Dan raziskovalcev. Z raziskovalnimi atraktivnostmi se je letos predstavilo 21 izobraževalno-raziskovalnih inštitucij v regiji. Največji tovrstni dogodek na Celjskem je pritegnil približno 2 tisoč obiskovalcev. Zbrane na odprtju pa je nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek.

Obiskovalci vseh starosti so se v petek, 27. 9., lahko brezplačno podali v svet raziskovanja ter se seznanili z najnovejšimi sodobnimi tehnologijami, atraktivnimi eksperimenti, planetarijem in še vrsto zanimivosti. Največ navdušenja so poželi mobilni planetarij (Odiseja planetariji), vstop v navidezno resničnost, omogočeno z inovacijami Šolskega centra Celje in simulatorjem letenja Noordung centra Vitanje, Hiška eksperimentov (Hiša eksperimentov) ter sestavljanje lego robotov (Inštitut 4.0)

Osrednje dogajanje se je odvijalo na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje, poseben program pa so tudi letos pripravili v Razvojnem centru orodjarstva Slovenije TECOS ter v edinem otroškem muzeju v Sloveniji Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje.

''Veseli smo, da že osmo leto zapored raziskovalni duh preveva naše mesto. To je dan za ustvarjalnost, domišljijo in spoznavanje vsega novega. Hvala vsem partnerjem, ki so naši zvesti sopotniki že vsa ta leta. Verjamem, da smo za raziskovanje navdušili koga izmed mladih obiskovalcev, da bodo morda čez nekaj let predstavljali poklic raziskovalca,'' je povedala direktorica Regijskega študijskega središča Katja Esih.